Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai arată într-un comunicat de presă că unele dispoziții ale OUG 7/2019 sunt de natură să aducă atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar.

Astfel, reprezentanții facultății au în vedere: Prevederile prin care se încearcă scoaterea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de sub autoritatea procurorului general; dispozițiile lipsite de previzibilitate referitoare la excluderea din magistratură pe motivul neîndeplinirii condiției privind buna reputație, dacă se apreciază că nu se impune menținerea în funcție; lipsirea secției pentru procurori a CSM de prerogativa avizării propunerilor de numire în funcțiile de conducere de la vârful ierarhiei Ministerului Public și conferirea acestei prerogative plenului CSM, în carul căruia procurorii reprezintă o minoritate; prevederea potrivit căreia funcțiile de conducere în Ministerul Public pot fi exercitate și de către judecători care au exercitat cândva funcția de procuror, contrar principiului separării carierelor judiciare.

De asemenea, este subliniat riscul producerii unor blocaje instituționale prin aplicarea dispozițiilor art. 7, care prevăd încetarea tuturor detașărilor în funcții de conducere în cadrul structurilor de vârf ale Ministerului Public în termen de 45 de zile, interval în care nu este tehnic posibilă derularea unor proceduri de concurs pentru ocuparea respectivelor poziții., potrivit comunicatului.

Reprezentanții Facultății de Drept își exprimă solidaritatea cu membrii corpului magistraților, judecători și procurori, și apreciază că singura soluție pentru ieșirea din situația creată este abrogarea neîntârziată a dispozițiilor menționate din cuprinsul OUG 7/2019.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday