Conform unor documente obținute de The Washington Post cercetarea este o încercare la scară largă de a înțelege de ce sunt răspândite ideile care contribuie la ezitarea populației privind vaccinarea pe rețelele de socializare, care au devenit o sursă primară de informații despre sănătate pentru milioane de oameni. Sociologii companiei au împărțit utilizatorii, grupurile și paginile din SUA în 638 de segmente de populație pentru a explora ce tipuri de grupuri dețin opinii ezitante față de vaccinare. Fiecare segment are cel puțin 3 milioane de persoane.

Cercetarea a descoperit dovezi ale suprapunerii semnificative între comunitățile care sunt sceptice față de vaccinuri și cele afiliate cu QAnon (conspiraționist, pro Trump), afirmațiile nefondate radicalizând adepții. Din cele 638 de segmente, zece erau responsabile de peste 50% din conținutul cu probleme, iar 111 utilizatori sunt responsabili de peste jumătate din opiniile antivaccin răspândite.

Deși Facebook monitorizează și interzice anumite campanii de propagandă, există multe opinii care rămân pe platformă deoarece se află într-o zonă gri. Un exemplu ar putea fi comentariile făcute de cineva care își exprimă îngrijorarea cu privire la efectele secundare care ar fi mai severe decât se aștepta. Aceste comentarii care exploatează temerile oamenilor ar putea fi atât de importante încât să schimbe decizia unei persoane cu privire la o eventuală vaccinare. Respectivul tip de comentarii este etichetat de algoritmii facebook, fiind analizată și natura comunităților care le răspândesc. Primele descoperiri sugerează că o cantitate mare de conținut care nu încalcă de facto standardele Facebook poate provoca daune în anumite grupuri, unde are un efect de ecou. 

Compania colaborează cu 60 de experți în sănătate publică din întreaga lume. Experții spun că studiul curent pune compania într-o poziție unică de a examina atitudinile față de vaccinuri. Facebook va trebui însă să convingă că datele sunt în interesul general al societății, existând îngrijorări după scandalul Cambridge Analytica. 

Washington Post scrie că aproape 30% dintre americani – dintre care jumătate din toți bărbații republicani – spun că nu intenționează să primească unul dintre cele trei vaccinuri aprobate la nivel federal, potrivit unui sondaj din această lună. Un studiu Associated Press-NORC de la sfârșitul lunii ianuarie a constatat că principalele motive de îngrijorare cu privire la vaccinarea anti-Covid era legată de efectele secundare, neîncrederea generală în vaccinuri și dorința de a mai aștepta și de a se vaccina ulterior. 

Sursă: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday