Facebook anunță printr-un comunicat de presă că a eliminat sute de pagini și conturi create de angajații agenției ruse de presă Sputnik. Acestea răspândeau știri false în țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.

“Astăzi am eliminat 364 pagini și conturi pentru implicarea într-un comportament neautentic coordonat, ca parte a unei rețele originare din Rusia care funcționează în țările baltice, Asia Centrală, Caucaz și țările din Europa Centrală și de Est (România, Estonia, Lituania, Georgia sau Moldova).

În ciuda denaturării identității lor, am constatat că aceste pagini și conturi au fost create de angajații Sputnik, o agenție de știri cu sediul la Moscova, iar unele dintre pagini au publicat frecvent materiale ce acopereau în special subiecte precum sentimentul anti-NATO sau diferite mișcări de protest.

Exemple de materiale distribuite: 

Cele 364 de pagini și conturi au avut aproape 800.000 de urmăritori și au cheltuit aproximativ 135.000 de dolari pentru anunțurile de pe platformă în perioada octombrie 2013 – ianuarie 2019.

În plus, pe baza unei informații primite din partea autorităților americane, am eliminat alte 107 pagini Facebook, grupuri și conturi, precum și 41 de conturi Instagram, pentru implicarea într-un comportament neautentic coordonat ca parte a unei rețele originare din Rusia și operată în Ucraina. Persoanele din spatele acestor conturi au operat o varietate de conturi false în timp ce au împărtășit știrile locale despre o serie de subiecte, cum ar fi vremea, proteste, NATO.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday