Exporturile Chinei au înregistrat o creștere record în perioada ianuarie-februarie, de 60,6%, în timp ce importurile au crescut cu 22,2. Cifrele contrastează puternic cu scăderea înregistrată anul trecut în perioada similară, de aproximativ 17% la exporturi și de 4% a importurilor. China a înregistrat un excedent comercial de 103,25 miliarde de dolari în primele două luni ale anului.

Creșterea vine și pe fondul cererii globale pentru echipamente medicale și dispozitive de lucru de la domiciliu. Acest lucru a contribuit la recuperarea economică în formă de V, provocată de pandemie. Duminică, datele oficiale au arătat că exporturile de electronice au crescut cu 54%, în timp ce exportul de textilele, inclusiv al măștilor, a crescut cu 50,2%.

Datele vamale arată că creșterea a fost determinată de revenirea industriei producătoare din Uniunea Europeană și Statele Unite, precum și de cererea crescută pentru importurile de produse din China, datorită măsurilor de stimulare fiscală.

Perspectivele comerciale pentru întregul an depind de redresarea la nivel global și de tonul relațiilor dintre China și noua administrație americană. Economiști prezic însă o moderare a creșterii exporturilor Chinei pe sfârșitul acestui an, în timp ce țările dezvoltate încep să crească producția.

Surse alternative: Bloomberg, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday