Rusia și Belarus vor organiza exerciții militare comune în februarie, la granițele bieloruse de sud (cu Ucraina) și de vest (cu Polonia, Lituania), potrivit președintelui Alexandr Lukașenko. Vladimir Putin anunțase de anul trecut că exercițiile vor avea loc la începutul anului, însă până acum nu se știa că vor fi în februarie

“Plănuim să începem exercițiile în februarie. Stabiliți o dată exactă și anunțați-ne, astfel încât să nu fim acuzați că am adunat din senin niște trupe aici, de parcă ne pregătim să mergem la război”, i-a transmis Lukașenko ministrului bielorus al Apărării. 

Belarus a declarat că “exercițiile ar trebui sa fie considerate normale, pentru ca noi să putem elabora un anumit plan în cazul unor confruntări”, în contextul în care, la granița cu Ucraina, Țările Baltice și Polonia au mobilizat de asemenea 30 de mii de trupe.

În contextul tensiunilor, și Estonia a anunțat că vrea să găzduiască pe teritoriul său 5.000 de militari ai NATO: “Vedem foarte clar că regiunea baltică trebuie întărită. Există planuri precise, despre cum să fie făcut acest lucru în caz de necesitate”, au declarat oficialii Ministerului estonian al Apărării. 

Kremlinul a transmis că aceste informații conform cărora Estonia este pregătită să găzduiască trupe NATO justifică îngrijorările Moscovei: “Exact lucrurile de acest fel demonstrează că avem motive să fim îngrijorați și demonstrează că nu suntem motivul pentru escaladarea tensiunilor”.

Sursa: Reuters, ERR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday