Pe lângă media UE, România are o pondere a folosirii energiei regenerabile mai mare decât Italia și Spania. De altfel, anul 2020 a cunoscut un avans față de 2019, când ponderea surselor de energie regenerabilă reprezenta 34% din consumul brut de energie electrică în UE.

Energia eoliană și hidroenergetică au generat peste două treimi din totalul de electricitate din surse regenerabile (36%, respectiv 33%), la nivelul Uniunii. Restul energiei regenerabile a provenit din energia solară (14%), biocombustibili solizi (8%) și alte surse (8%).

Energia solară este sursa cu cea mai rapidă creștere: în 2008, aceasta reprezenta doar 1% din energia electrică consumată în UE. În rândul statelor membre UE, energia electrică consumată în Austria și Suedia este formată în proporție de peste 70% din surse regenerabile. Energie electrică din surse regenerabile a reprezentat mai mult de jumătate din consum în Danemarca (65%), Portugalia (58%), Croația și Letonia (ambele 53%). La celălalt capăt, se află Malta (10%), Ungaria și Cipru (ambele 12%), Luxemburg.

*Consumul național brut de energie electrică include producția națională totală de energie electrică din toți combustibilii, la care se adaugă importurile, însă sunt scăzute exporturile.

Date/Grafic: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday