Potrivit Eurostat, principalul motiv care a dus la creșterea economisirii îl reprezintă reducerea cu 7% a cheltuielilor cu consumul final al gospodăriilor, pe fondul închiderii magazinelor și restaurantelor. Venitul brut pe familie a fost cu doar 0,6% mai mare în ultimul trimestru din 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, dar economisirea a fost de zece ori mai mare decât creșterea salariilor.

Aproape în toate statele membre (singurele state pentru care nu există date sunt România și Estonia), rata de economisire a crescut. Singurul stat unde economisirea a scăzut este Danemarca (-2,7%).

Cea mai mare creștere a fost înregistrată de Slovenia (+20,8%), urmată de Irlanda (+12,8%), Belgia (+11,3%), Austria (+10,9%) și Grecia (+10,4%). 

Creșterea ratei de economisire a gospodăriilor pentru majoritatea țărilor a fost explicată în principal de o scădere semnificativă a cheltuielilor de consum individuale în ultimul trimestru din 2020 față de ultimul trimestru din 2019. Cele mai mari scăderi ale cheltuielilor au fost raportate în Slovenia și Spania (-15,4% și -11,2%). Danemarca a fost singura țară în care consumul gospodăriilor a crescut (+ 0,2%).

Sursa: Eurostat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday