Eurostat: Românii rămân pe primul loc în UE, din punct de vedere al ponderii cheltuielilor cu alimentele. Acestea s-au redus totuși la 26%.

În medie, familiile din România au alocat în jur de un sfert din totalul cheltuielilor pentru alimente și băuturi nealcoolice (26%), cel mai mare procent dintre țările UE, urmate fiind de cele din Lituania (20,2%) și Estonia (19,3%).

În schimb, ponderea cheltuielilor pentru alimente și băuturi nealcoolice a fost mai mică de 10% în trei state membre ale UE: Irlanda (8,6%), Luxemburg (8,9%) și Austria (9,7%).

Între 2009 și 2019, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alimente a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre ale UE. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Lituania (de la 25,4% din cheltuielile totale ale gospodăriilor în 2009 la 20,2% în 2019), urmată de Malta (-3,5%) și Polonia (-3%).

În schimb, cheltuielile pentru alimente au crescut în șapte state membre ale UE – Cehia (+1,3%), urmată de Slovacia (+1,1%), Ungaria (+0,5%) și Olanda (+0,4%).

În 2019, gospodăriile din UE au cheltuit peste 956 miliarde de euro (echivalentul a 6,8% din PIB-ul UE) pe alimente și băuturi nealcoolice. Aceasta reprezintă 13% din cheltuielile totale de consum și reprezintă a treia cea mai mare categorie de cheltuieli gospodărești, după cele legate de întreținerea locuinței (apă, electricitate, gaze și alți combustibili) și care reprezintă 23,5% din cheltuielile gospodăriilor și cheltuielile cu transportul (13,1%).

Sursa: Eurostat

Folosim cookies