În medie, familiile din România au alocat în jur de un sfert din totalul cheltuielilor pentru alimente și băuturi nealcoolice (26%), cel mai mare procent dintre țările UE, urmate fiind de cele din Lituania (20,2%) și Estonia (19,3%).

În schimb, ponderea cheltuielilor pentru alimente și băuturi nealcoolice a fost mai mică de 10% în trei state membre ale UE: Irlanda (8,6%), Luxemburg (8,9%) și Austria (9,7%).

Între 2009 și 2019, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alimente a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre ale UE. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Lituania (de la 25,4% din cheltuielile totale ale gospodăriilor în 2009 la 20,2% în 2019), urmată de Malta (-3,5%) și Polonia (-3%).

În schimb, cheltuielile pentru alimente au crescut în șapte state membre ale UE – Cehia (+1,3%), urmată de Slovacia (+1,1%), Ungaria (+0,5%) și Olanda (+0,4%).

În 2019, gospodăriile din UE au cheltuit peste 956 miliarde de euro (echivalentul a 6,8% din PIB-ul UE) pe alimente și băuturi nealcoolice. Aceasta reprezintă 13% din cheltuielile totale de consum și reprezintă a treia cea mai mare categorie de cheltuieli gospodărești, după cele legate de întreținerea locuinței (apă, electricitate, gaze și alți combustibili) și care reprezintă 23,5% din cheltuielile gospodăriilor și cheltuielile cu transportul (13,1%).

Sursa: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday