Sumele de bani trimise de românii din străinătate în țară în 2019 au fost cele mai mari dintre toate statele membre, iar Franța a fost țara din care au ieșit cei mai mulți bani. Românii din Diaspora au trimis cu 23% mai mulți bani în țară decât în 2018, când valoarea transferurilor a fost de 3 miliarde de euro.

Potrivit datelor Eurostat, cele mai mari transferuri personale de bani s-au înregistrat în România (3,7 miliarde de euro), urmată de Portugalia (3,6 miliarde de euro), Polonia (3 miliarde de euro), Italia (2 miliarde de euro) și Croația (1,9 miliarde de euro).

Cei mai mulți bani în urma transferurilor personale în 2019 au ieșit din Franța (11,9 miliarde de euro), urmată de Spania (8,5 miliarde de euro), Italia (6,7 miliarde de euro), Germania (5,4 miliarde de euro) și Belgia (1,4 miliarde de euro), în aceste țări fiind de altfel și cele mai mari comunități de români.

Cele mai mari solduri pozitive (intrări minus ieșiri) au fost înregistrate în România (+3,4 miliarde de euro), Portugalia (+3,2 miliarde de euro) și Polonia (+2,5 miliarde de euro). Cele mai mari deficite s-au înregistrat în Franța (-11 miliarde de euro), Germania (-5,4 miliarde de euro) și Italia (-4,7 miliarde de euro), țări cu un număr semnificativ de imigranți români. 

Anul trecut, România a înregistrat un excedent (diferența din intrări și ieșiri) de 3,35 miliarde de euro, cu 26% mai mare față de anul precedent. Și la acest capitol țara noastră se situează pe primul loc din UE, în fața Portugaliei și Poloniei.

La nivelul Uniunii Europene fluxurile de bani trimise de rezidenții Uniunii către țări din afara UE s-au ridicat la 33,2 miliarde de euro, față de 30,8 miliarde de euro în 2018. Intrările în UE au totalizat 13 miliarde de euro.

Sursa: Eurostat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday