Cele mai mari rate anuale ale inflației s-au înregistrat în Polonia (3,4%), Ungaria (2,8%) și Cehia (2,4%), urmate de România. În țara noastră s-a înregistrat anul trecut o rată a inflației de 1,8%.

Cele mai mici rate anuale s-au înregistrat în Grecia (-2,4%), Slovenia (-1,2%) și Irlanda (-1,0%). Comparativ cu luna noiembrie, inflația a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în opt și a crescut în zece.

La nivelul Zonei Euro, serviciile s-au scumpit cu 0,3%, iar prețurile alimentelor, alcoolului și tutunului au crescut cu 0,25%. În același timp, bunuri industriale neenergetice s-au ieftinit cu 0,14%, iar energia cu 0,68%.

Rata anuală a inflației în Zona Euro a stagnat în decembrie pentru a patra lună consecutivă la -0,3%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene a urcat în decembrie la 0,3%, față de 0,2% în noiembrie. Spre comparație, în urmă cu un an, rata inflației a fost 1,3% în Zona Euro și de 1,6% la nivelul UE.

Sursa: Eurostat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday