Eurostat. România a înregistrat în mai cea mai mare scădere a producției industriale (-8,5%), dintre toate țările UE, fiind urmată de Grecia și Irlanda. Ungaria, în schimb, a avut a doua rată de creștere.

După două luni de creștere, România a înregistrat în luna mai cea mai mare scădere a producțieii industriale (-8,5% față de aprilie). După țara noastră, Grecia (-4,7%) și Irlanda (-4,6%) au înregistrat următoarele mari scăderi. La polul opus, țara vecină Ungaria a avut o rată de creștere de +3,4%, a doua cea mai mare după a Lituaniei (+7,7%).

La nivelul Uniunii Europene, producția industrială a crescut din martie în aprilie cu 0,5%, dar a scăzut cu 0,9% din aprilie în mai. Totuși, comparativ cu mai 2020, în care majoritatea țărilor se aflau în carantină, nivelul producției s-a apreciat cu 21%. La acest capitol, România este una dintre țările cu cea mai mare creștere a producției industriale, comparativ cu anul trecut.

Defalcat, pe ramuri industriale, producția de energie a pierdut 2% din aprilie în mai, cea a bunurilor de folosință imediată 1,7%, a bunurilor de capital 1,6%. A crescut doar ramura bunurilor de folosință îndelungată (cum ar fi mașini, electrocasnice, mobilier) cu 1,5%. Comparativ cu luna mai a anului trecut, producția bunurilor de folosință îndelungată a câștigat 39%; cea a bunurilor de capital 60%, cea a bunurilor de folosință imediată 10%, iar cea a energiei 7%.

Tot astăzi, Institutul român de Statistică a informat că cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 2% în mai față de aprilie, pe fondul scăderii înregistrate în industria extractivă (-8,8%) și în industria prelucrătoare (-1,8%).

Sursă: Eurostat.

Folosim cookies