După două luni de creștere, România a înregistrat în luna mai cea mai mare scădere a producțieii industriale (-8,5% față de aprilie). După țara noastră, Grecia (-4,7%) și Irlanda (-4,6%) au înregistrat următoarele mari scăderi. La polul opus, țara vecină Ungaria a avut o rată de creștere de +3,4%, a doua cea mai mare după a Lituaniei (+7,7%).

La nivelul Uniunii Europene, producția industrială a crescut din martie în aprilie cu 0,5%, dar a scăzut cu 0,9% din aprilie în mai. Totuși, comparativ cu mai 2020, în care majoritatea țărilor se aflau în carantină, nivelul producției s-a apreciat cu 21%. La acest capitol, România este una dintre țările cu cea mai mare creștere a producției industriale, comparativ cu anul trecut.

Defalcat, pe ramuri industriale, producția de energie a pierdut 2% din aprilie în mai, cea a bunurilor de folosință imediată 1,7%, a bunurilor de capital 1,6%. A crescut doar ramura bunurilor de folosință îndelungată (cum ar fi mașini, electrocasnice, mobilier) cu 1,5%. Comparativ cu luna mai a anului trecut, producția bunurilor de folosință îndelungată a câștigat 39%; cea a bunurilor de capital 60%, cea a bunurilor de folosință imediată 10%, iar cea a energiei 7%.

Tot astăzi, Institutul român de Statistică a informat că cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 2% în mai față de aprilie, pe fondul scăderii înregistrate în industria extractivă (-8,8%) și în industria prelucrătoare (-1,8%).

Sursă: Eurostat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday