Economia Zonei Euro a scăzut cu 0,6% față de ultimul trimestru din 2020. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, economia Zonei Euro a scăzut cu 1,8%, iar cea a UE cu 1,7%. Contracția PIB-ului din primul trimestru al acestui an vine după scăderile din ultimul trimestru din 2020 (-0,7% în Zona Euro și -0,5% în UE), care fuseseră precedate de o revenire puternică în al treilea trimestru din 2020 (+12,5% în Zona Euro și + 11,7% în UE). 

Economia Zonei Euro a înregistrat astfel o recesiune dublă (în W). Prognozele pentru următoarea perioadă sunt totuși optimiste, pe fondul avansului campaniilor de vaccinare și al redeschiderii sezonului turistic.

Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare scădere a înregistrat-o economia Spaniei (-4,3%), urmată de Germania (-3%). Față de ultimul trimestru din 2020, cea mai mare contracție a înregistrat-o Portugalia (-3.3%), iar cea mai mare creștere economică a fost în România (+2,8%), urmată de Bulgaria (+2,5%), Cipru (+2%) și Ungaria (+1,9%). Dintre țările din Zona Euro, doar Franța a înregistrat creștere (+0,4%) față de trimestrul anterior.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday