Prețurile medii ale energiei electrice au scăzut în prima jumătate a anului până la o medie de 21,3 euro la 100 kWh, față de 21,6 euro, în primele șase luni ale lui 2019. Tarifele pentru gaze s-au menținut la un nivel de 6,6 euro pe kWh.

Costurile cu electricitatea au scăzut în 16 state membre UE, în prima parte a anului, cu un record de -31% în Olanda, care a tăiat taxele și care are acum un tarif pe Kwh mai mic decât România. De asemenea, tarifele pentru gaz au scăzut în 18 dintre cele 24 de state. 

Cele mai mari creșteri ale prețurilor energiei electrice, calculate în moneda națională, s-au înregistrat în Lituania (+13,6%), Polonia (+12,9%), Luxemburg (+10,5%) și România (+9,1%). Sursa creșterii prețurilor a fost scumpirea energiei.

În privința gazului, cele mai mari scăderi au fost identificate în Letonia (-29,4%), Lituania (-19,8%) și Suedia (-16%), pe fondul diminuării componentei de impozitare sau a scăderii costurilor. La polul opus, Olanda (+8%), Franța (+7,3%) și Croația (+5,2%), au înregistrat creșteri de tarife pentru populație. România rămâne țara cu cele mai ieftine gaze din UE, fiind și unul dintre puținii producători care depind în mică măsură de Rusia.

Potrivit Eurostat, taxe și impozitele reprezintă 40% din sumele plătite de consumatori pentru energie electrică, și o treime din cele pentru gaze naturale.

Sursa: Eurostat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday