Vârsta medie a femeilor care au născut în Uniunea Europeană este de 30,8 ani (în 2018), iar una din 20 de nașteri (5,2%) a fost dusă la capăt de o femeie de peste 40 de ani. Analiza este relevantă pentru politicile de protecție a mamei și copilului, în contextul emancipării profesionale a femeilor și a schimbării tradițiilor legate de vârsta întemeierii unei familii.

Regiunile UE cu cea mai mare pondere a nașterilor la femei de peste 40 de ani sunt în Irlanda, Spania și Italia. Totodată, un procent ridicat de astfel de nașteri a fost înregistrat și în regiunile Atena, Budapesta și Lisabona. În general, în capitalele europene sunt mai multe femei care nasc după 40 de ani.

Situația este similară și în România. Astfel, cel mai mare procent al doamnelor care au născut după vârsta de 40 de ani se regăsește în București (4,3%), fiind urmat de nordul Moldovei – Bucovina, Maramureș și Banat, 3% în fiecare. Procente mai scăzute în Centrul și în sudul Moldovei – Dobrogea (2,9%), Muntenia (2,6%), Oltenia (2,5%)

De exemplu, în 2018, regiunea spaniolă Galicia a înregistrat cea mai mare proporție de nașteri în rândul mamelor cu vârsta de peste 40 de ani: 12,9% din total, adică dublu față de media UE. Procente similare și în Sardinia (12,4%) și Lazio (11,5%) din Italia, precum și în regiunea Madridului (11,7%).

Sursă: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday