Biroul de Statistică al Uniunii Europene a evaluat impactul pandemiei, analizând indicatorul denumit ”exces de mortalitate” – creșterea numărului total de decese provocate din orice cauză, față de media anilor anteriori. Astfel, în perioada martie-octombrie 2020, în UE s-au înregistrat cu aproape 300 de mii mai multe decese față de media acelorași perioade din anii 2016-2019.

În aprilie 2020, numărul de decese înregistrate a fost cu 25% mai mare decât media lunilor de aprilie din ultimii patru ani precedenți, cea mai mare creștere, potrivit Eurostat. Între lunile mai și iulie ale anului trecut, acest indicator a scăzut, dar a revenit în creștere între august și septembrie, pe fondul celui de-al doilea val pandemic.

Astfel, în septembrie s-au înregistrat în UE cu 8% mai multe decese față de media ultimilor patru ani, iar ”excesul de mortalitate” a urcat în octombrie cu 17%. Indicatorul a crescut și în noiembrie în toate statele unde există date disponibile, precizează Eurostat.

În România, acest indicator a crescut în lunile:

  • aprilie +2,1%, comparativ cu media acelorași luni din 2016-2019
  • iunie +3,6%
  • iulie + 11,6%
  • august +15,9%
  • septembrie +14,6%
  • octombrie +25,3%
  • noiembrie +54,1%

Institutul Național de Statistică al României (INS) a prezentat un studiu în care a arătat numărul de decese înregistrate în primele 11 luni din 2019 și 2020, din care se observă că în luna noiembrie 2020 s-a înregistrat un record negativ pentru o perioadă de pace. 

INS arată că principala cauză a fost dublarea morților provocate de bolile aparatului respirator, printre care și COVID-19. Pentru celelalte categorii de boli, mortalitatea în 2020 este comparabilă sau chiar mai mică decât în 2019 – cazul tumorilor sau al bolilor aparatului digestiv.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday