Media la nivelul Uniunii Europene a fost de +23% în septembrie, comparativ cu aceeași lună din 2020. Luxemburg a înregistrat cea mai mare creștere a prețului carburanților, dintre țările UE (+31%). A fost urmată la mică distanță de România (+29%) și Slovenia (+29%). Pe de altă parte, cele mai scăzute rate anuale ale inflației carburanților au fost înregistrate în Irlanda (+15%), Italia, Finlanda și Grecia (toate +18%).

În Malta nu s-au înregistrat fluctuații ale prețurilor la carburanți, deoarece combustibilii sunt puternic reglementați de guvern.

În ultimele două decenii, prețurile carburanților și lubrifianților pentru transportul personal au fost extrem de volatile la nivelul Blocului Comunitar. Recent, au urcat de la un minim de -20% în mai 2020 la +23% în septembrie 2021. O situație similară a fost înregistrată în urmă cu un deceniu, când prețul a înregistrat o creștere bruscă de la -19% în iulie 2009 la un vârf de +20% în martie 2010.

Sursă date/grafice: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday