Deși în ultimii zece ani speranța de viață la naștere a crescut la nivelul Uniunii Europene, în anii de pandemie s-a înregistrat un regres sau o stagnare pentru cele mai multe dintre statele membre. Față de anul de referință 2019, în 2021 cele mai mari scăderi ale acestui indicator au fost observate în Bulgaria (-3,7 ani), Slovacia (-3 ani) și România (-2,7 ani). Doar în Luxemburg, indicele a crescut (+0,1 ani), în timp ce în Malta și Suedia nivelul a rămas același.

Potrivit biroului european de statistică, media europeană a speranței de viață la naștere era în 2019 de 81 de ani. În România, rata la bărbați era de 71,9 ani, iar la femei de 79,5 ani.

Pandemia de Covid a avut un efect negativ asupra speranței de viață la naștere și în comparație cu anul 2020, aceasta scăzând în aproape jumătate din statele membre UE. Cele mai mari scăderi au fost estimate în Slovacia și Bulgaria (-2,2 ani), urmate de Letonia (-2,1 ani) și Estonia (-2 ani).

Informații/Infografic: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday