Biroul de Statistică al Uniunii Europene a evaluat impactul pandemiei, analizând indicatorul denumit ”exces de mortalitate”, precizând faptul că această creștere a numărului total de decese față de media anilor anteriori nu dă informații exacte despre cauzele fenomenului. Astfel, în perioada martie-noiembrie 2020 s-au înregistrat în țările UE cu peste 450 de mii mai multe decese decât în perioada similară a ultimilor patru ani, cele mai multe dintre ele, 150 de mii suplimentare, au fost numai în luna noiembrie 2020.

Potrivit datelor Eurostat, în România excesul de mortalitate a fost în norimebrie de 63,5% față de media ultimilor patru ani, dar în luna respectivă numărul deceselor aproape că s-a dublat în Polonia (+97,2%), Bulgaria (+95,7%) și Slovenia (+91%). La polul opus, s-a aflat Norvegia unde numărul deceselor s-a menținut la același nivel (+0,3%).

Statistica UE arată că în primul val al pandemiei, în primăvara 2020, excesul de mortalitate la nivelul UE a atins un vârf în aprilie 2020, +25% față de media aceleiași luni din intervalul 2016 – 2019. Între mai și iulie, s-a înregistrat apoi un nivel mai scăzut al excesului de mortalitate, însă în intervalul august – septembrie, odată cu valul doi al pandemiei, acest indicator a reintrat pe creștere. 

Eurostat precizează că deși excesul de mortalitate a fost observat pe parcursul întregului an, în toată Europa, vârfurile și intensitatea focarelor au variat foarte mult în funcție de țări. 

Sursa: Eurostat

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday