Luna ianuarie a coincis cu răspândirea valului cinci al pandemiei (Omicron) în spațiul european. Eurostat constată că indicatorul a înregistrat creșteri în fiecare lună din a doua jumătate a anului trecut. În schimb, în ianuarie a fost de doar +8% față de mediile lunilor ianuarie din intervalul 2016 – 2019.

Precedentele “vârfuri“ ale excesului de mortalitate s-au înregistrat în UE în aprilie 2020 (+25%) în timpul primului val, în noiembrie 2020 (+40%) pe parcursul valului doi, dar și în aprilie 2021 (+21%) în valul trei. În Uniune, vaccinurile au devenit disponibile abia din ultimele zile ale lui decembrie 2020.

Comparativ cu luna decembrie 2021, excesul de mortalitate a scăzut în toate statele membre cu date disponibile, deși situația a continuat să varieze. Cipru (+26%), Grecia (+25%), Bulgaria (+24%) și Polonia (+23%) au continuat să înregistreze rate de peste 20%, în timp ce Portugalia (-5%), Irlanda (-4%), Belgia și Țările de Jos (ambele -1%) au înregistrat o mortalitate sub valoarea de referință.

Potrivit Institutului român de Statistică, în prima lună a anului au murit 26.315 cetățeni: “În ultimele două luni din 2021 și în prima lună din 2022 s-a înregistrat, de asemenea, un trend descrescător al numărului de decese de la o lună la alta“.

Principala cauză a deceselor au fost bolile aparatului circulator (56% din total), apoi tumorile (14%) și bolile aparatului respirator (13%).

Date/Hartă: Eurostat

Sursă alternativă: INSSE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday