După ce a comparat numărul total deceselor (din orice cauză) din UE în decembrie 2021 (începutul valului Omicron) cu media lunilor decembrie dintre 2016-2019, Eurostat a constatat o creștere cu 23%.

Din animația realizată de biroul european de statistică se observă evoluția indicatorului din luna septembrie 2020 și până la finalul anului trecut. În a doua jumătate a lui 2021, bilanțul deceselor a crescut în fiecare lună: +6% în iulie, +9 în august, +13% în septembrie, +18% în octombrie și +26% în noiembrie.

România a avut un plus de mortalitate din toate cauzele de 10-20% în decembrie 2021 față de media celor patru ani de referință. După un an de la debutul campaniei de vaccinare la noi în țară, circa 40% din populație primise cel puțin o doză de ser.

Pe tot parcursul anului trecut, au murit (indiferent de cauză) 334 de mii de români, cu 27% mai mulți față de media ultimilor cinci ani dinainte de pandemie, a informat Institutul român de Statistică.

Între țările cu un exces mic de mortalitate în decembrie 2021 se numără Suedia (+4%), Finlanda și Italia (+5%). Cele trei state au în prezent o rată de vaccinare de peste 72%. La polul opus s-au aflat Polonia (+69%) și Slovacia (+60%) care au și ele peste jumătate din populație imunizată, dar sunt în urmă în comparație cu țările vestice.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday