România avea aproape 410 mii de elevi în învățământul profesional în 2018, fiind pe locul 10 în rândul țărilor membre ale UE din acest punct de vedere. Potrivit datelor Eurostat în 2018, 8,5 milioane de elevi (48%) dintre cei 17,7 milioane de elevi din UE care au terminat ciclul gimnazial, erau înscriși în învățământul profesional. Elevii intră de obicei în aceste programe de învățământ între 14 și 16 ani.

În 13 state membre ale UE, mai mult de jumătate din totalul elevilor au urmat programe profesionale. Finlanda a înregistrat cea mai mare proporție de elevi înscriși în învățământul profesional după absolvirea școlii gimnaziale (72%), urmată de Cehia și Slovenia (ambele 71%), Croația (69%), Olanda, Austria și Slovacia (fiecare 68%).

La capătul opus, cei mai puțini elevi înscriși la școli profesionale și de meserii erau în Cipru (17%), Lituania (27%), Grecia și Malta (ambele 29%).

În România aproximativ 55% (aproape 410 mii) dintre elevi urmează cursurile liceelor tehnologice, școlilor vocaționale și de meserii după terminarea ciclului gimnazial. În Regiunea de Nord-Est a țării sunt cei mai mulți copii înscriși la școli profesionale (peste 79 de mii), urmată de Muntenia (57 de mii). În Regiunea de Vest sunt peste 38 de mii de elevi la școli de meserii, în timp ce în zona București-Ilfov sunt 32 de mii.

Sursa: Eurostat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday