Clasamentul celor mai aglomerate locuințe este completat de Letonia (42,2%) și Bulgaria (41,1%). Cele mai scăzute rate de supraaglomerare s-au înregistrat în Cipru (2,2%), Irlanda (3,2%), Malta (3,7%) și Țările de Jos (4,8%).

În Uniunea Europeană, 17,2% din populație locuia în gospodării supraaglomerate în 2019, adică nu dispunea de suficiente camere în comparație cu dimensiunea gospodăriei. În timpul carantinei instituite de autorități din cauza pandemiei, supraaglomerarea a devenit mai vizibilă în momentul în care copiii au început să-și desfășoare activitățile în aceleași camere cu părinții care încercau să lucreze de acasă.

Eurostat explică faptul că o locuință este considerată supraaglomerată, printre altele, atunci când fiecare membru al familiei cu vârsta între 12-17 ani nu are propria sa cameră sau nu există o cameră separată pentru fiecare pereche de copii de sub 12 ani.

În același timp, în UE, mai mult de una din trei persoane (32,7%) locuia în locuințe subocupate în 2019 (locuințele prea mari, cu prea multe camere pentru nevoile gospodăriei respective). Aproape trei sferturi din populația din Malta (72,6%), Cipru (70,5%) și Irlanda (69,6%) ocupa o astfel de locuință. Procentul depășește jumătate din populația țării în Spania (55,4%), Luxemburg (54%) și Belgia (53,9%).

În schimb, doar 7,7% din populația României trăiește în astfel de locuințe subocupate, după care urmează Letonia (9,6%), Grecia (10,7%), Bulgaria (11,5%).

Sursă: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday