Hackerii au folosit metoda ”schimb de SIM-uri” (Sim Swap) pentru a obține acces la telefoanele victimelor. Astfel, au accesat numerele de telefon ale victimelor și au preluat controlul aplicațiilor sau conturilor lor prin schimbarea parolelor.  Acest lucru le-a permis să fure bani, criptomonede și informații personale, inclusiv contactele sincronizate cu conturi online. 

De asemenea, au deturnat conturile de pe rețelele de socializare pentru a posta conținut și a trimite mesaje mascate. Hackerii au preluat  numărul de telefon al victimei prin dezactivarea SIM-ului lor și au portat numărul către un SIM diferit, aparținând unui membru al rețelei criminale.

Cea mai recentă evaluare a amenințării criminalității organizate pe internet a Europol a arătat că acest tip de fraudă este în expansiune. Infractorii exploatează furnizorii de servicii de telefonie, fie printr-un insider corupt, fie folosind tehnici de inginerie socială.

Ancheta a durat un an și a fost coordonată de Europol, în colaborare cu Regatul Unit, SUA, Belgia, Malta și Canada.

Sursa: Europol

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday