Destructurarea grupului infracțional, format din opt moldoveni și un francez, a avut loc la finalul lunii iunie, dar Europol a publicat abia acum detalii ale operațiunii, în care au fost implicate atât poliția franceză cât și cea moldoveană. Șapte percheziții domiciliare au fost efectuate la Paris și 25 la Chișinău, iar nouă persoane au fost arestate.

Ancheta a scos la iveală că infractorii au recrutat peste o mie de cetățeni moldoveni pentru a aplica, fără a avea dreptul, la programul de co-dezvoltare a imigrației în Moldova, finanțat de Oficiul francez pentru Imigrație și Ministerul francez al Afacerilor Externe. Programul vizează facilitarea reintegrării sociale și economice a migranților moldoveni care au decis voluntar să se întoarcă în Republica Moldova din Franța. Mai exact, autoritățile franceze plătesc pentru repatrierea voluntară a moldovenilor (așa cum făceau în urmă cu 15 ani și cu cetățenii români), iar acest lucru a creat o adevărată schemă de “turism de repatriere”.

Potrivit Europol, persoanele recrutate de infractori erau transportate la Paris cu autobuzul, pentru a solicita sprijin financiar în cadrul programului, folosind documente falsificate care arătau că se află de mai mult timp în Franța, și primeau la schimb între 700 și 1.350 de euro, dar Europol precizează că sumele ce le rămâneau infractorilor puteau ajunge și la 7.000 mii de euro, pentru fiecare cerere falsă. Prejudiciul estimat de autoritățile franceze este de două milioane de euro.

Sursă: Europol.

Sursă foto: Unspalsh/Annie Spratt.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday