Descoperit pentru prima oară ca troian bancar în 2014, malware-ul a evoluat în decursul anilor către soluția ideală pentru criminalii cibernetici. Infrastructura Emotet a acționat în esență ca un deschizător principal de uși pentru sistemele informatice la scară globală. Odată ce accesul neautorizat era stabilit, poarta de intrare era vândută altor grupuri infracționale pentru a desfășura activități ilicite precum furtul de date și extorcare prin ransomware.

Emotet a reușit să ducă e-mailul ca vector de atac la un nivel nemaiîntâlnit. Printr-un proces complet automatizat, malware-ul a fost livrat pe computerele victimelor prin atașamente de e-mail infectate. Strategii diferite au fost folosite pentru a înșela utilizatorii, de la facturi sau notificări de expediere la informații despre COVID-19.

Toate aceste e-mailuri conțineau documente Word rău intenționate, fie atașate e-mailului în sine, fie descărcabile printr-un click, permițându-i codului ascuns în fișier să poată rula și instala malware-ul pe computerul victimei.

Ceea ce a făcut Emotet atât de periculos este faptul că malware-ul a fost oferit spre “închiriere” altor infractori cibernetici pentru a instala alte tipuri de malware, cum ar fi troieni bancari sau de răscumpărare. Acest tip de atac a transformat Emotet într-unul dintre cei mai mari jucători din lumea criminalității cibernetice.

Modul său unic de a infecta rețelele prin răspândirea laterală a amenințării după ce a obținut acces la doar câteva dispozitive din rețea a făcut-o unul dintre cele mai rezistente programe malware din lume.

Europol recomandă utilizatorilor să își verifice cu atenție e-mailul și să evite deschiderea mesajelor și în special a atașamentelor de la expeditori necunoscuți “Dacă un mesaj pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că așa este, iar e-mailurile care imploră o acțiune de urgență ar trebui evitate cu orice preț”. Anchetatorii au descoperit o bază de date care conține adrese de e-mail, nume de utilizator și parole furate de Emotet, iar utilizatorii pot verifica dacă adresele de e-mail au fost compromise. 

Agențiile internaționale de aplicare a legii au declarat miercuri că au demontat sistemul de piraterie folosit pentru a fura miliarde de dolari de la întreprinderi și cetățeni privați din întreaga lume. Anchetatorii au preluat controlul asupra infrastructurii sale într-o acțiune internațională coordonată de Europol și Eurojust, cu ajutorul autorităților din Țările de Jos, Germania, Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Lituania, Canada și Ucraina.

Sursă: Europol.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday