Potrivit unui nou sondaj publicat ieri de Comisia Europeană, 86% dintre cetățenii UE susțin continuarea ajutorului umanitar pentru persoanele afectate de războiul din Ucraina și 77% sunt de acord cu primirea refugiaților ucraineni. Două treimi aprobă sancțiunile economice împotriva Rusiei și consideră că UE ar trebui să sprijine calea Ucrainei către integrarea europeană și, eventual, includerea țării în piața unică.

De asemenea, 65% dintre respondenți sunt în favoarea sprijinului economic și financiar pentru Ucraina, iar 57% consideră că UE ar trebui să sprijine achiziționarea și furnizarea de echipamente militare și să ofere instruire pentru militarii ucraineni.

Majoritatea europenilor consideră că inițiativele comune pentru limitarea impactului creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor și companiilor, luate în ultimul an, au fost importante. Peste opt din zece cetățeni europeni au această opinie cu privire la promovarea utilizării durabile a resurselor naturale (86%), la facilitarea achiziției comune de gaze de către statele membre ale UE pentru a asigura securitatea aprovizionării (82%) și la construirea de parteneriate cu state precum Regatul Unit, SUA, Japonia și Australia (81%), în timp ce 80% cred că Europa ar trebui să-și reducă dependențele excesive de țări precum Rusia sau China.

Majoritatea respondenților au spus că, din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre UE ar trebui să-și asigure securitatea energetică și economică (85%), să consolideze cooperarea militară în cadrul blocului (75%) și să continue să dea dovadă de solidaritate cu Ucraina (71%).

Surse alternative: Eurobarometru, The Kyiv Independent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday