Sondajul a fost realizat în perioada 19 aprilie – 16 mai. Conform acestuia, 46% dintre români spun că nivelul de trai le-a fost afectat din cauza războiului, comparativ cu 40% cât este media europeană. 36% dintre respondenți spun că nu au fost afectați încă, dar se așteaptă să ajungă în această situația, în timp ce 14% cred că războiul nu îi va afecta la acest capitol.

Întrebați dacă ”apărarea valorilor noastre europene comune, cum sunt libertatea și democrația, trebuie să fie o prioritate, chiar dacă acest lucru afectează prețurile și nivelul de trai”, 35% dintre români au răspuns DA, în timp ce 62% consideră că NU.

43% dintre români sunt încrezători că viața lor va continua neschimbată și după ce Rusia a invadat Ucraina, față de 55% care nu sunt încrezători. La acest capitol, 37% dintre europeni s-au declarat ”încrezători”, față de 55% ”neîncrezători”.

Doar 29% dintre români s-au declarat pregătiți să se confrunte cu creșterea prețurilor la energie, după ce UE a sancționat Rusia, față de 69% care spun că nu sunt pregătiți. În privința creșterii prețurilor alimentelor, doar un sfert dintre români se declară ”pregătiți”, față de trei sferturi care spun că sunt ”nepregătiți”.

Doar 18% dintre cei chestionați au o părere pozitivă despre Rusia, în timp ce SUA se bucură de o popularitate de 63%, iar Regatul Unit de 67%.

Aproape jumătate dintre români consideră că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 23% care cred că este unul rău. 29% nu consideră că integrarea europeană a fost un lucru bun sau rău. În schimb, jumătate au o părere pozitivă despre UE și doar 12% una negativă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday