Gigantul suedez de telecomunicații Ericsson a acceptat să plătească mai mult de un miliard de dolari (760 milioane de lire sterline) pentru închide acuzațiile de mită, a anunțat Departamentul de Justiție al SUA, citat de BBC.

Înțelegerea este una dintre cele mai mari încheiate sub Legea privind practicile corupte din străinătate (FCPA). Acordul implică plata unei amenzi penale de 520 milioane dolari către Departamentul de Justiție și o plată de 540 milioane USD către Securities and Exchange Commission (SEC).

Grupul suedez de telecomunicații a recunoscut că timp de mai mulți ani, prin intermediul unor agenți și consultanți, a dat mită mai multor oficiali guvernamentali din Djibouti, China, Vietnam, Indonezia și Kuweit.

Comportamentul corupt al Ericsson a implicat executivi la nivel înalt și s-a desfășurat pe parcursul a 17 ani și în cel puțin cinci țări, toate într-un efort pentru creșterea profitului , a declarat Brian Benczkowski, șeful departamentului penal al departamentului justiție, citat de Financial Times.

“Prin intermediul fondurilor negre, mitei și cadourilor, Ericsson a desfășurat activitățile din telecomunicații pe principiul banii vorbesc”, a declarat procurorul american Georffrey S Berman, din districtul sudic din New York.

“Acordul de vinovăție și plata a peste un miliard de dolari în sancțiuni combinate ar trebui să comunice clar tuturor actorilor că acest model de afaceri nu va fi tolerat”, a adăugat el.

Departamentul a anunțat că Ericsson a operat schema de corupție “începând din 2000 și continuând până în 2016”.

Compania este unul dintre cei mai mari producători de echipamente de rețea mobilă din lume. În septembrie, Ericsson a anunțat că a provizionat 1,2 miliarde de dolari pentru a acoperi eventualele penalități rezultate din ancheta americană.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday