Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat la Helsinki joi că arhitectura securității europene trebuie să fie regândită, menționând că a făcut eforturi pentru a crea un parteneriat strategic, inclusiv din punct de vedere al apărării, cu vecinii cei mai apropiați, relatează Associated Press.

Macron își dorește ca Europa să își asume responsabilitatea pentru propria apărare, astfel încât să nu fie nevoie să se bazeze atât de mult pe Statele Unite pentru propria sa securitate.

În cadrul unei vizite oficiale în Finlanda, Macron a declarat că interesul față de Turcia și Rusia este de a avea un parteneriat strategic care să permită stabilizarea relației cu Uniunea Europeană pe termen lung.

Maron a adăugat că trebuie să ne actualizăm relația cu Rusia până la sfârșitul Războiului Rece, spunând că obiceiurile vechi au condus la greșeli sau neînțelegeri în ultimele două decenii. Acesta a fost un lucru pe care l-a discutat la Sankt Petersburg cu președintele rus Vladimir Putin, în mai, a spus Macron.

Odată ce Europa își are strategia și autonomia de apărare, trebuie să regândim termenii arhitecturii securității europene cu Rusia , ceea ce este în interesul nostru de a menține stabilitatea în întreaga regiune, a declarat el la o conferință de presă.

Macron, care a spus că NATO rămâne o importantă alianță, a adăugat că el, consideră că rolul nostru este de a transforma Europa într-un fel de model, care să fie un ghid al provocărilor globalizării.

Macron s-a întâlnit la Helsinki cu omologul său finlandez Sauli Niinisto și cu premierul Juha Sipila, apoi a ajuns și în Copenhaga, Danemarca.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday