Centrele de date, în fapt rețele uriașe de servere, sunt esențiale pentru sistemele de inteligență artificială. Potrivit unui studiu recent, un model de inteligență artificială generativă, cum este ChatGPT, consumă de până la 33 de ori mai multă energie decât calculatoarele care efectuează sarcini specifice. 

În Europa și SUA, cele mai multe dintre centre consumă energie din surse fără emisii de carbon, în timp ce în Asia, Australia sau Orientul Mijlociu proporția nu este la fel de mare. Google a transmis că, în medie, două treimi din energia pe care o consumă provine din surse fără emisii.

Obiectivul său este de a nu mai emite gaze cu efect de seră, până în 2030, însă compania a recunoscut, în raportul de mediu pentru 2024, că “pe măsură ce inteligența artificială va fi integrată, în continuare, în produsele noastre, reducerea emisiilor va deveni o provocare”. 

Cantitățile mari de apă folosite pentru prevenirea supraîncălzirii centrelor de date reprezintă, de asemenea, o provocare pentru sustenabilitate. 

Sursă: CNN

Foto: MartinBergsma | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday