Emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitățile economice din UE au scăzut cu 24% din 2008 până în 2020. În SUA, volumul a crescut cu 6% în ultimul an, din cauza creșterii consumului și arderilor de cărbune.

În Uniunea Europeană, între 2008 (primul an de referință disponibil) și 2020, cea mai mare scădere relativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) a fost înregistrată în furnizarea de energie electrică, gaze, abur și aer condiționat (-41%), urmată de minerit (-38%) și producție (-27%).

Potrivit Eurostat, în 2020, nivelul de GES s-au situat la 3,5 miliarde de tone de dioxid de carbon. Comparativ cu 2019, au scăzut cu 9%, iar față de 2008, sunt cu 24% mai puține. Cele mai poluante domenii, la nivel de bloc comunitar sunt, industria prelucrătoare, care a generat 740 de milioane de tone dioxid de carbon (21% din total), furnizarea de energie electrică, gaze, abur și aer condiționat (21%) și activitățile gospodărești (20%).

În Statele Unite, o firmă de cercetare independentă a constatat că emisiile au crescut cu 6,2% în ultimul an, dar s-au situat sub nivelul dinainte de pandemie. Din cauza scumpirii gazelor naturale, producția de cărbune a fost mărită (pentru prima dată în șapte ani). Producția a antrenat și creșterea arderilor de cărbune (+17% față de 2020). Autorii studiului subliniază faptul că președintelui Biden îi va fi greu să-și respecte angajamentul de înjumătățire a emisiilor până în 2030.

Analiza a constatat că cea mai mare creștere a emisiilor în 2021 a venit din sectorul transporturilor, responsabil pentru 31% din cantitatea totală emanată. Anul trecut, doar 4% din mașinile vândute au fost electrice, mult sub ținta Administrației Biden, care viza 50%.

În prezent, Departamentul de Energie are întârzieri în anularea unor măsuri luate de fosta Administrație Trump, în privința standardelor de eficiență energetică pentru produse cum ar fi becurile sau electrocasnicele. Trump s-a plâns, de exemplu, că becurile cu consum mai mic îi fac pielea să pară portocalie.

Surse alternative: Eurostat, Washington Post.
Sursa foto: Mark Rasmussen | Dreamstime.

Folosim cookies