În Uniunea Europeană, între 2008 (primul an de referință disponibil) și 2020, cea mai mare scădere relativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) a fost înregistrată în furnizarea de energie electrică, gaze, abur și aer condiționat (-41%), urmată de minerit (-38%) și producție (-27%).

Potrivit Eurostat, în 2020, nivelul de GES s-au situat la 3,5 miliarde de tone de dioxid de carbon. Comparativ cu 2019, au scăzut cu 9%, iar față de 2008, sunt cu 24% mai puține. Cele mai poluante domenii, la nivel de bloc comunitar sunt, industria prelucrătoare, care a generat 740 de milioane de tone dioxid de carbon (21% din total), furnizarea de energie electrică, gaze, abur și aer condiționat (21%) și activitățile gospodărești (20%).

În Statele Unite, o firmă de cercetare independentă a constatat că emisiile au crescut cu 6,2% în ultimul an, dar s-au situat sub nivelul dinainte de pandemie. Din cauza scumpirii gazelor naturale, producția de cărbune a fost mărită (pentru prima dată în șapte ani). Producția a antrenat și creșterea arderilor de cărbune (+17% față de 2020). Autorii studiului subliniază faptul că președintelui Biden îi va fi greu să-și respecte angajamentul de înjumătățire a emisiilor până în 2030.

Analiza a constatat că cea mai mare creștere a emisiilor în 2021 a venit din sectorul transporturilor, responsabil pentru 31% din cantitatea totală emanată. Anul trecut, doar 4% din mașinile vândute au fost electrice, mult sub ținta Administrației Biden, care viza 50%.

În prezent, Departamentul de Energie are întârzieri în anularea unor măsuri luate de fosta Administrație Trump, în privința standardelor de eficiență energetică pentru produse cum ar fi becurile sau electrocasnicele. Trump s-a plâns, de exemplu, că becurile cu consum mai mic îi fac pielea să pară portocalie.

Surse alternative: Eurostat, Washington Post.
Sursa foto: Mark Rasmussen | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday