În urma procedurii periodice de revizuire a datelor despre siguranța vaccinurilor, EMA a anunțat că în cazul serului AstraZeneca investighează raportări cu privire la apariția unor simptome asociate sindromului Guillain-Barre (GBS), care se manifestă prin inflamarea nervilor periferici (din afara creierului și a măduvei spinării). Persoanele au raportat stări de durere, amorțeală, slăbiciune a mușchilor sau dificultăți în timpul mersului. 

EMA informează că aceste simptome au fost identificate și pe parcursul procedurii de autorizare a serului AZ și că afecțiunea GBS a mai fost corelată cu vaccinurile împotriva gripei porcine din 1976 și cu cele utilizate în timpul epidemiei de H1N1, din 2009. În acest sens, comitetul de experți al Agenției Europene, PRAC, a cerut date suplimentare de la Oxford/AstraZeneca, inclusiv o analiză a tuturor cazurilor raportate.

EMA monitorizează și cazuri de miocardită (inflamație a mușchiului inimii) și de pericardită (inflamație a membranei care îmbracă inima) în privința cărora au existat suspiciuni că apar după vaccinarea cu Pfizer sau Moderna. Experții transmit că această legătură nu poate fi confirmată în prezent și că a cerut date suplimentare de la producători pentru o analiză mai profundă.

Tot în privința acelorași seruri, grupul de experți ai Agenției Europene a Medicamentului (grupul PRAC), a transmis că monitorizează dacă vaccinarea are sau nu legătură cu apariția unor cheaguri de sânge. Pentru moment, a transmis că numărul de cazuri este foarte mic și legătura nu poate fi stabilită. De asemenea, cazurile au un model clinic diferit de cazurile de tromboze apărute după vaccinarea cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson.

Separat, în privința serului dezvoltat de Pfizer/BioNTech, grupul de specialiști ai EMA a transmis că ”există o posibilitate rezonabilă de asociere între vaccinare și cazuri raportate de umflare a feței” la persoane care au urmat tratamente de umpluturi dermice (injectări de substanțe tip gel la nivelul feței) și a recomandat ca acest risc să fie trecut în prospect.

Sursa: Reuters, EMA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday