Referendumul este inițiativa celui mai mare partid parlamentar, Partidul Popular Elveţian (SVP, de dreapta, anti-imigrație), care a preluat unele dintre argumentele politicienilor pro-Brexit folosite în campania pentru referendumul din 2016 în Marea Britanie.

Sondajele estimează că inițiativa SVP nu va avea succes, 63% dintre respondenți s-au opus propunerii partidului, sugerând că alegătorii doresc stabilitate într-un moment de incertitudine economică pe fondul pandemiei coronavirusului.

„Migranții ne schimbă cultura”, spune SVP pe site-ul său de campaniei pentru referendum. „Piețele publice, trenurile și străzile devin mai puțin sigure. În plus, practic jumătate din toți beneficiarii de asistență socială sunt străini.”

Cetățenii străini reprezintă aproximativ un sfert din cei 8,6 milioane de locuitori ai Elveției, cei mai mulți fiind din Italia, Germania şi Portugalia. Se preconizează că imigrația va duce la creșterea populației la aproximativ 10 milioane în următorii 30 de ani. 

Inițiatorii referendumului susțin că șomajul în rândul cetățenilor elvețieni va crește în mod inevitabil, pe măsură ce tinerii străini vor fi recrutați pentru a înlocui angajații elvețieni mai în vârstă. Mai spune și că vor crește prețurile locuințelor, iar școlile, transportul și serviciile publice vor fi copleșite.

Opoziția spune că ruperea acordului de liberă circulație cu UE ar lipsi țara de muncitori calificați și, mai presus de toate, ar pune în pericol rețeaua complexă de peste 120 de tratate bilaterale pe care Elveția le are cu blocul comunitar.

Pe lângă faptul că cetățenilor UE li se permite să lucreze în Elveția, tratatele includ acorduri considerate vitale de către întreprinderile elvețiene privind liberul schimb, agricultura și cercetarea. 

Guvernul a avertizat că, dacă alegătorii resping libera circulație, alte șase acorduri care elimină barierele cheie dintre Elveția și UE în comerț, transport și alte domenii vor înceta, de asemenea, să se aplice în cadrul așa-numitei „clauze de ghilotină”.

Surse: The Guradian, Reuters

Foto: Unsplash/Parker Johnson

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday