Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA) a făcut o dezvăluire rară privind depozitele de bani ale clienților ruși, estimând că băncile dețin între 150 și 200 de miliarde de franci elvețieni (213 miliarde de dolari) din banii acestora în conturi aflate în străinătate. 

Estimarea SBA indică faptul că amploarea afacerilor rușilor bogați cu băncile din Elveția, cel mai mare centru din lume pentru averi offshore, este mult mai extinsă decât bilanțurile pe care câteva dintre firmele financiare au început să le detalieze.

Elveția a evitat multe cereri pentru transparență în legătură cu afacerile rusești, dar s-a alăturat ulterior statelor UE care au aplicat sancțiuni economice împotriva Rusiei. În acest moment, există o dezbatere publică la nivel național privind restrângerea accesului la depozitele în franci elvețieni ale rușilor apropiați ai președintelui Vladimir Putin și ai guvernului său.

O bună parte din bani aparține oligarhilor loiali Kremlinului. Banii și activitatea lor ajută la finanțarea războiului“, a spus vicepreședintele social-democraților Mattea Meyer, adăugând că Elveția “trebuie să facă tot posibilul pentru a închide robinetele de bani“. 

În ciuda estimării sale, SBA a subliniat că suma este mai mică în comparație cu activele rusești din Elveția, care a fost considerată de generații de miliardari din întreaga lume drept un refugiu sigur pentru banii lor. De exemplu, directorul executiv al Credit Suisse a declarat marți că aproximativ 4% din activele pe care a doua cea mai mare bancă a Elveției le administrează aparțin rușilor, în valoare de zeci de miliarde de dolari. 

Aceste precizări au loc în contextul în care Elveția a renunțat la statutul de țară neutră și a impus sancțiuni împotriva cetățenilor ruși responsabili pentru invadarea Ucrainei, între care președintele Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov, averile acestora fiind înghețate.

Sursă: Reuters

Sursă foto: Nelikz / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday