Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL și deputat liberal, a fost numit la conducerea SRI în 2015. Hellvig a argumentat decizia de a demisiona: ”Gestul meu este de sănătate democratică, este sănătos pentru echilibrul puterilor în stat pentru ca directorul SRI să aibă un mandat limitat. Pietrificarea în funcție nu e bună, poate duce la confundarea funcției cu persoana care o deține. Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect legitim dezbătut în spațiul public – funcția de director al unui serviciu de informații oferă acces la un volum semnificativ de informații secrete. Nu este bine ca o persoană să fie expusă mult timp la aceste informații”.

Anul trecut, Eduard Hellvig spunea că mandatul șefului SRI ar trebui limitat la 10 ani, deoarece prea multă putere poate dăuna democrației.

Eduard Raul Hellvig s-a născut la 27 octombrie 1974, în Zalău, județul Sălaj. A absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1997, ulterior dobândind titlul științific de doctor în științe politice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București (2009).

Principalele declarații: 

SRI a transmis, pe 23 iunie, către comisia de control, raportul de activitate pe 2022. Este un document clasificat până va fi discutat în comisie și înaintat în plenul parlamentului.

Raportul prezintă o sinteză despre cum s-a transformat SRI din punct de vedere al instrumentelor de lucru, pentru a deveni mai adaptat și mai flexibil la transformările geopolitice. Este important ca societatea să știe că SRI a evoluat și s-a adoptat major pentru a acționa mai adaptat de a proteja România. Suntem la capătul unui proces complex.

Documentul detaliază și finalizarea cu succes a proiectelor Regio și Centrio, prin care SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată.

Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea teritorială, iar azi nu mai sunt 41 de servicii în miniatură pentru fiecare județ, acum vorbim de o nouă reorganizare regională, cu un lanț de decizie mai scurt. Proiectul a însemnat punerea operațiunilor pe primul loc. Împreună cu partenerii, am reordonat procesele de lucru astfel încât investițiile, personalul și obiectivele să fie raportate la securitatea națională. Rezultatele bune au apărut deja – am satisfacția de a vedea că direcțiile strategice funcționează cu succes. Raportul îmi dă sentimentul îndeplinirii tuturor obiectivelor. 

Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pași – desprinderea de fosta securitate, predarea completă a arhivelor către CNSAS, cursuri despre totalitarism. Până acum, nu s-a întâmplat acest lucru. Nu putem privi înainte, dacă mereu revenim în trecut pentru a rezolva problemele generațiilor din trecut. 

Finalizarea proceselor mă obligă la o analiză cu privire la viitor, în raport cu lucrurile în care cred, cu valorile pe care le urmăresc. Obiectivele pe care mi le-am propus la preluarea mandatului au fost îndeplinite. Pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Încheierea mandatului am discutat-o intens cu președintele în ultimele săptămâni. L-am informat și pe președintele comisiei parlamentare pentru activitatea SRI. 

Este o cutumă că cei care dețin funcții de putere să plece în ultimele zile, eventual forțați. Gestul meu este de sănătate democratică, este sănătos pentru echilibrul puterilor în stat pentru ca directorul SRI să aibă un mandat limitat. Pietrificarea în funcție nu e bună, poate duce la confundarea funcției cu persoana care o deține. Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect legitim dezbătut în spațiul public – funcția de director al unui serviciu de informații oferă acces la un volum semnificativ de informații secrete. Nu este bine ca o persoană să fie expusă mult timp la aceste informații”.

Sursă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday