„Toate problemele României s-au rezolvat prin devalizarea bugetului de stat, de la reforma Codului Fiscal din 2015. Dorința tuturor este să creștem PIB-ul cu orice preț, fără productivitate, iar cu acest comportament nu avem ce căuta în zona euro.”, spune Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale.

Valentin Lazea declară că România stă foarte prost la capitolul deficit extern: „Este 4% din PIB,  al treilea cel mai mare din UE, după Cipru și Marea Britanie. Dintre toate țările Uniunii Europene doar 7 au deficit extern. Celelalte state au surplus. La noi, agricultura și turismul sunt principalele sectoare care produc deficit extern”.

Economistul consideră că, pentru a adera la Zona Euro, în România creșterea salariilor ar trebui să nu mai depășească productivitatea muncii și crede că asta se întâmplă acum în țară, în special în sectorul public.

„Între anii 2009-2017, salariul real a crescut cumulat cu 40%, iar productivitatea cu doar 27 de procente. Bugetul statului este un cașcaval în care găurile sunt mai mari decât brânza din el. Ca să aderăm la Zona Euro, sindicatele ar trebui să ceară autorităților și altceva, nu doar creșteri salariale; de condițiile de muncă nu vorbește nimeni.”, concluzionează Lazea.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday