Astfel, economia a trecut succesiv printr-o perioadă de recesiune, apoi a recuperat ușor, după care a intrat din nou în recesiune, influențată fiind și de restricțiile impuse de unele state, în contextul creșterii cazurilor de coronavirus.

Cea mai afectată a fost Italia, a cărei economie a pierdut 6,6% față de valoarea dinainte de pandemie. Economia franceză, pe de altă parte, a crescut cu 0,4%, recuperând scăderea de la finalul anului trecut. În Germania, situația a fost inversă: la sfârșitul anului trecut economia s-a ridicat ușor, iar la începutul acestui an a înregistrat o scădere de -1,7%.

În cazul Germaniei, Claus Vistesen de la Pantheon Macroeconomics, consideră că PIB-ul a fost influențat de creșterea taxei pe valoare adăugată (TVA) care a determinat scăderea consumului și a activităților de construcție. Andrew Kenningham, de la Capital Economics, a subliniat că activitatea din industria auto a fost afectată puternic de lipsa semiconductorilor, care au determinat constructorii să-și suspende de mai multe ori producția.

Într-un sondaj publicat în urmă cu trei luni de Financial Times, managerii companiilor din Zona Euro anticipau că urmează o recesiune dublă, cauzată și de restricțiile impuse de anumite state pe finalul lui 2020, care s-au resimțit și în afacerile de la începutul lui 2021.

Potrivit BBC, perspectivele sunt optimiste pentru trimestrele următoare, deoarece programele de vaccinare permit relaxarea în continuare a restricțiilor și susțin încrederea consumatorilor. Acest lucru va fi deosebit de important în sudul Europei, în care întreprinderile se bazează pe o revenire a turismului.

Sursă: BBC, Eurostat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday