Un sondaj cheie efectuat printre managerii companiilor din Zona Euro arată că majoritate acestora înregistrează o contractare a activității, pentru a treia lună consecutiv, în timp ce indicele echivalent din Regatului Unit a scăzut la cel mai mic nivel din luna mai 2020 și până acum.

Potrivit Financial Times, ambele economii resimt restricțiile impuse pe finalul toamnei și devine tot mai greu de crezut că vor mai putea evita o a doua cădere economică, după cea din prima jumătate a anului trecut.

“O recesiune dublă pentru economia Zonei Euro pare din ce în ce mai inevitabilă, deoarece restricțiile mai stricte ale Covid-19 au afectat în continuare afacerile în ianuarie”, a declarat Chris Williamson, economist șef de afaceri la IHS Markit.

Mai multe țări, inclusiv Germania și Olanda, au înăsprit restricțiile epidemice în ultimele săptămâni, ca răspuns la creșterea numărului de cazuri de coronavirus și la răspândirea variantei mai contagioase a acestuia.

Samuel Tombs, economist-șef la Pantheon Macroeconomics, a declarat că cifrele din ianuarie din Marea Britanie “oferă mai multe dovezi că actualele restricții au afectat economia mai mult decât cele din noiembrie”.

Economiștii mai spun că peste toate acestea perturbarea comerțului cauzată de Brexit au complicat și mai mult lucrurile.

Banca Centrală Europeană și-a publicat vineri sondajul trimestrial care arată o reducere a previziunilor de creștere în Zona Euro, până la 4,4%, cu 0,9% mai puțin decât arăta sondajul anterior.

Sursă: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday