Contracția de anul trecut vine după creșterea de 2,2% înregistrată în 2019 și este prima de după criza financiară din 2007-2009. Anul trecut, însă, prima economie a lumii a fost lovită din plin de pandemia de coronavirus care a izbucnit în urmă cu zece luni.

Efectele pandemiei asupra economiei s-au resimțit încă din primul trimestrul al anului trecut și au adus la o scădere a PIB-ului cu 5%. Totodată, pandemia de coronavirus a pus capăt celei mai lungi perioade de expansiune economică înregistrate în SUA – aproape 11 ani.

Din februarie, mii de companii s-au închis, de la restaurante și până la operatori aerieni, aproape 10 milioane de oameni au rămas fără locuri de muncă și peste 400 de mii de americani au murit din cauza virusului.

Conform datelor furnizate de Departamentul Comerțului, economia americană a crescut cu 4% în ultimul trimestru din 2020, însă avansul reprezintă o încetinire bruscă după creșterea record de 33,4% în trimestrul precedent. În cel de-al doilea trimestru al anului, economia SUA a înregistrat o contracție de 33,4%.

Sectorul serviciilor a fost cel mai afectat de pandemia de coronavirus, cu un impact major asupra angajaților cu salarii mici, care tind să fie femei sau din rândul minorităților. Acest lucru, notează Reuters, a adus la o așa-numită revenire în ”K”, în care persoanele cu salarii mari se descurcă bine, în timp ce ceilalți o duc greu.

Pe sectoare, cele mai mari reveniri în ultimul trimestru au înregistrat piața imobiliară și producția, deoarece cei care au încă un loc de muncă au căutat case mai mari și mai departe de centrul orașului în care locuiesc și au cumpărat electronice pentru munca și școala de acasă. Ponderea producției din PIB a crescut la 11,9% de la 11,6% la sfârșitul anului 2019.

Surse alternative: AP News, Reuters.

Sursa foto: Vladimir Solomyani//Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday