Economia mondială se va contracta cu 5,2% în 2020, avertizează Banca Mondială. Țările dezvoltate vor fi semnificativ mai afectate decât cele emergente.

În ultimul raport asupra economiei globale, Banca Mondială susține că este de așteptat ca economiile dezvoltate să se contracte, în medie, cu 7%, în acest an. Economiile emergente (în curs de dezvoltare) vor scădea pe medie cu 2,5%, dar aceasta ar fi prima contracție economică din 1960 (de când sunt disponibile date). Astfel, economia SUA ar urma să scadă cu 6,1%, cea a Zonei Euro cu peste 9%, în timp ce China va rămâne pe o creștere mică, de doar 1%

În termeni de PIB/capita (raportată la populație, în prețuri curente) recesiunea globală va fi cea mai profundă de la finalul celui de-al doilea război mondial. Instituția financiară precizează că a luat în calcul un scenariu optimist, în care restricțiile cauzate de pandemie vor fi eliminate începând cu finalul lunii iunie. Într-un secenariu pesimist, în care un al doilea val ar impune încă trei luni de carantină în acest an, economia mondială ar înregistra o scădere de 8%.

Estimarea făcută de Banca Mondială este mult mai severă decât cea prezentată în aprilie de FMI, care anticipa o contracție a economiei globale de 3%. Ca rezultat al scăderii economice, între 70 și 100 de milioane de oameni vor fi împinși în sărăcie extremă (cu venituri de sub o liră sterlină pe zi).

Folosim cookies