Scăderea trimestrială a produsului intern brut (PIB) în cea de-a treia cea mai mare economie din Zona Euro a fost „fără precedent”, conform Biroului Național de Statistică italian.

Anualizat PIB-ul Italie  a scăzut cu 17,3%.

Scăderea a fost sub estimările analiștilor care prevăzuseră o contracție de 15% trimestrial și 18,7% față de anul trecut.

Statistica italiană spune că s-au înregistrat scăderi în toate sectoarele economiei.

Totodată a revizuit datele pentru primele trei luni ale anului, la o scădere trimestrială de 5,4%, față de 5,3% cât preconizaseră inițial și o scădere de 5,5% anualizată, față de 5,4% inițial. 

Italia a fost una dintre țările din Europa cele mai lovite de pandemia de Covid-19, înregistrând peste 35 de mii de decese. 

Prognoza oficială a Italiei este de o scădere a PIB-ului de 8% pentru anul acesta, deși ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a spus că probabil că aceasta va fi mai mare. Banca Italiei a estimat o scădere de 9,5%, iar Comisia Europeană apreciază că economia Italiei se va contracta cu 11,2%. 

Spania a raportat vineri o contracție a economiei cu 18,5% în trimestrul doii, în timp ce în Franța a anunțat o scădere a PIB-ului a cu 13,8%, iar Germania cu 10,1%.

Guvernul italian a anunțat măsuri în valoare de 75 de miliarde de euro pentru a ajuta firmele și familiile să depășească criza și a declarat că va prezenta un pachet suplimentar de stimulare de 25 de miliarde de euro la începutul lunii august.

Surse: Institutul Național de Statistică, Tradingeconomics