Scăderea trimestrială a produsului intern brut (PIB) în cea de-a treia cea mai mare economie din Zona Euro a fost „fără precedent”, conform Biroului Național de Statistică italian.

Anualizat PIB-ul Italie  a scăzut cu 17,3%.

Scăderea a fost sub estimările analiștilor care prevăzuseră o contracție de 15% trimestrial și 18,7% față de anul trecut.

Statistica italiană spune că s-au înregistrat scăderi în toate sectoarele economiei.

Totodată a revizuit datele pentru primele trei luni ale anului, la o scădere trimestrială de 5,4%, față de 5,3% cât preconizaseră inițial și o scădere de 5,5% anualizată, față de 5,4% inițial. 

Italia a fost una dintre țările din Europa cele mai lovite de pandemia de Covid-19, înregistrând peste 35 de mii de decese. 

Prognoza oficială a Italiei este de o scădere a PIB-ului de 8% pentru anul acesta, deși ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a spus că probabil că aceasta va fi mai mare. Banca Italiei a estimat o scădere de 9,5%, iar Comisia Europeană apreciază că economia Italiei se va contracta cu 11,2%. 

Spania a raportat vineri o contracție a economiei cu 18,5% în trimestrul doii, în timp ce în Franța a anunțat o scădere a PIB-ului a cu 13,8%, iar Germania cu 10,1%.

Guvernul italian a anunțat măsuri în valoare de 75 de miliarde de euro pentru a ajuta firmele și familiile să depășească criza și a declarat că va prezenta un pachet suplimentar de stimulare de 25 de miliarde de euro la începutul lunii august.

Surse: Institutul Național de Statistică, Tradingeconomics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday