Potrivit Oficiului Federal de Statistică (Destatis), produsul intern brut al Germaniei a fost cu -0,3% (brut) mai mic în 2023 decât în anul precedent. Ajustată sezonier în funcție de numărul de zile lucrătoare, economia a scăzut cu -0,1%. Totuși, avansul economic a fost cu +0,7% mai mare decât în 2019, anul dinaintea pandemiei Covid-19.

“Dezvoltarea economică generală a scăzut în Germania în 2023 într-un mediu care continuă să fie marcat de multiple crize. În ciuda scăderilor recente ale prețurilor, ele au rămas ridicate și au frânat creșterea economică. Condițiile de finanțare nefavorabile din cauza creșterii dobânzilor și a cererii interne și externe slabe și-au pus, de asemenea, amprenta asupra acestui declin. Prin urmare, economia germană nu și-a continuat redresarea după prăbușirea economică bruscă înregistrată în anul pandemic 2020”, a explicat directorul Destatis.

Raportul a fost publicat după luni de inflație persistentă și dificultăți în ceea ce privește producția industrială. Conform ultimelor date, producția industrială a scăzut neașteptat în noiembrie față de octombrie, pentru a șasea lună la rând, în condițiile în care analiștii anticipau că aceasta va reveni pe creștere spre finalul lui 2023. Printre sectoarele care s-au confruntat cu cele mai mari dificultăți se numără industria auto și cea a construcțiilor.

Conform informațiilor preliminare prezentate de Destatis, PIB-ul german în trimestrul IV 2023 a scăzut cu -0,3% față de trimestrul anterior și a evitat, pentru moment, recesiunea, acesta stagnând în trimestrul III. Fondul Monetar Internațional a prezis anterior că Germania va fi singura mare economie mondială care va înregistra un declin în 2023.

Surse: Destatis, DW

Foto: Kontakt5956 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday