Cea mai mare economie din Europa a stagnat în ultimul trimestru al anului și astfel Germania a evitat o recesiune dublă (în formă de W) la finalul lui 2020, în pofida ultimelor restricții menite să țină sub control o nouă creștere a infectărilor cu coronavirus. 

Scăderea Produsul Intern Brut a fost mai mică decât preconizau analiștii economici și sub cea înregistrată la criză economică din 2009 (-5,7%). Deficitul bugetar al Germaniei a atins în 2020 nivelul de 4,8%, cel mai mare din anul 1995.

Cifrele publicate joi de Oficiul Federal de Statistică al Germaniei arată totuși că economia s-a descurcat relativ bine în comparație cu alte țări europene, iar acest lucru se datorează în mare parte solidității sectorului industrial. Banca Europeană Centrală preconizează că economiile Franței, Italiei și Spaniei se vor contracta cu 9,3%, 9%, respectiv 11.1%.

Aproape toate sectoarele majore, cu excepția construcțiilor, au suferit un declin anul trecut. Consumul privat a înregistrat în 2020 o scădere de 6,0%, iar investițiile în afaceri s-au redus cel mai mult de la criza financiară din 2009. Exporturile și importurile de bunuri și servicii au scăzut pentru prima dată din 2009, cu 9,9%, respectiv cu 8,6%.

Guvernul a închis restaurantele, barurile și cluburile la începutul lunii noiembrie, iar magazinele neesențiale, serviciile și școlile neesențiale au fost închise la mijlocul lunii, în încercarea de a stopa răspândirea virusului.

Surse alternative: CNN, DW, Bloomberg.

Foto: Unsplash/Alana Harris

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday