A doua cea mai mare economie a lumii a surprins mai toți analiștii cu o viteză de recuperare semnificativ mai mare decât cea anticipată, după ce economia mondială a fost blocată succesiv de crizele sanitare, dar și după un an în care tensiunile cu SUA au ajuns la apogeu.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 6,5% față de anul anterior în trimestrul al IV-lea, iar pe întreg anul 2020 China a înregistrat o creștere de 2,3%, fiind singura economie majoră a lumii care nu numai că evită o contracție, dar înregistrează chiar o creștere.

Acest lucru este datorat în special industriei, care în decembrie a înregistrat o creștere anuală de 7,1%. În schimb, consumul intern a crescut cu doar 4,6%, mult sub prognozele economiștilor.

China reușește astfel să recupereze integral căderea de 6,8% din primele trei luni ale anului 2020 și să revină la un nivel de creștere mai mare decât înainte de izbucnirea pandemiei.

Pentru 2021, estimările proiectează o creștere economică a Chinei de peste 8%.

Sursă alternativă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday