Redresarea economică a Chinei s-a accelerat brusc în primul trimestru, înregistrând un PIB mai mare cu +18,3% față de același trimestru din 2020, când Wuhan și alte mari orașe intrau în carantină, iar exportul de mărfuri era îngreunat de izbucnirea epidemiei de coronavirus în această țară. Țara a înregistrat atunci o scădere trimestrială de -6,8%, dar și-a revenit imediat după aceea datorită unor măsuri ferme de carantină și distanțare socială.

Deși nu este o surpriză pentru economiști (care estimau o creștere de 19%) acesta este totuși cel mai mare salt economic an/an de când există date de PIB în China și vine după o creștere de +6,5%, pe ultimul trimestru din 2020.

Redresarea Chinei s-a făcut pe export, prin intervenții financiare ale statului pentru ajutarea companiilor, combinată cu o stimulare a cererii interne. Față de martie anul trecut comerțul intern a înregistrat o creștere de +34%.

Economiștii estimează o creștere de +8,6% pentru economia Chinei la finalul anului 2021, după ce a încheiat 2020 cu un plus de numai 2,3%, cel mai mic din ultimii 44 de ani.

Sursă alternativă: Financial Times

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday