Un ghid realizat de Business Insider arată că ușoarele dureri musculare, similare celor de la o stare gripală, apar în 60% dintre cazurile celor vaccinați cu serul Moderna și în 38% dintre cazurile celor vaccinați cu Pfizer, în special după a doua doză. În această situație, se recomandă dușurile fierbinți și băile cu săruri. 

Ghidul arată că efectele adverse ușoare sunt firești, fiind specifice procesului prin care organismul vaccinat începe să fabrice anticorpi. Ele apar în decurs de 48 de ore de la administrarea vaccinului, și pot varia în funcție de vârstă și sex, dar și în funcție de caracteristicile genetice individuale și de imunitatea generală a fiecărui om. 

Experții mai recomandă și exercițiile ușoare, chiar dacă anterior vaccinului activitatea fizică era mai intensă, și plănuirea câtorva zile libere de la serviciu după a doua doză, când aceste efecte sunt mai frecvente.

În afară de o durere ușoară la locul injecției, mai pot apărea o stare generală de oboseală și durerile de cap. Medicii recomandă evitarea folosirii antinevralgicelor înainte și imediat după vaccin, deoarece acestea pot diminua răspunsul imun al corpului.

Durerile locale apar în urma intensificării circulației sângelui și a mișcării celulelor imune și pot fi ameliorate prin aplicarea unei comprese reci, sau cu gheață, precum și mișcarea ușoară a brațului pentru a stimula circulația sângelui. Nu se recomandă masarea locului cu mâna, deoarece asta ar putea agrava inflamația și durerea.

Hidratarea este, de asemenea, foarte importantă înainte și după vaccinare. Febra ușoară pe care organismul o provoacă în procesul imunitar și greața pot provoca deshidratarea, situație în care limba va deveni mai albă. În ultimul rând, dacă efectele persistă după câteva zile, se recomandă contactarea unui medic. La fel în cazul în care durerea locală devine mai accentuată după 24 de ore, combinată cu o erupție cutanată și febră.

Sursă: Business Insider

Foto: Dreamstime / Arthur Budkevics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday