Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a avertizat printr-o postare pe pagina sa de Facebook asupra unui mesaj de tip Fake News, în care românilor li se transmite că Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00.” Fostul șef al campaniei naționale de vaccinare a dezmințit această știre falsă, explicând faptul că certificatele digitale COVID se pot genera pe platformă oricând, indiferent de oră sau zi, și că acestea sunt valabile până la finalul anului.

Foarte foarte mulți dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile. Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune. Când spui că “astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022.”, se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta“, a transmis Andrei Baciu.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că peste 200 de mii de persoane au intrat pe platforma certficat-covid.gov.ro de ieri până astăzi pentru a obține un certificat nou.

În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment. Deși acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară. Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat“, a adăugat medicul, sfătuind totodată populația să se informeze din surse oficiale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday